Efectul Brexit. Marea Britanie oferă 45.000 de lire pe an pentru soferii de camion. Domeniile în care britanicii au crescut salariile.

Criza șoferilor de camioane care a explodat în această vară în Marea Britanie – favorizată de pandemie și Brexit – provoacă serioase probleme în aprovizionarea supermarketurilor, benzinăriilor și lanțurilor de restaurante și cauzează concurență între operatorii de transport rutier, care oferă stimulente noilor șoferi și plătesc creșteri pentru cei deja angajați.

În unele cazuri salariul anual a ajuns la 50.000 de lire sterline (brut – 60.000 de euro).

În special lanțurile de retail sunt mai dispuse să ofere stimulente și creșteri de salarii, atrăgând astfel șoferii care lucrează la firmele de transport și care de regulă lucrează cu marje mai mici de profit. Foarte afectate sunt cele care lucrează în containere.

Dar cu cât cresc salariile șoferilor britanici? Nu există un sondaj oficial, dar câteva surse au făcut estimări.

Primul vine de la rețeaua de televiziune Bfmtv, care citează o cifră de la agenția de recrutare Adzuna, conform căreia salariul mediu anual al unui șofer de camion a crescut de la 30.000 la 37.000 lire sterline (adică de la 35.000 la 43.000 euro) între martie și august 2021.

Economic Financial Time scrie că în unele cazuri salariul anual a ajuns la 50.000 de lire sterline (brut – 60.000 de euro).

Bfmtv adaugă că, în ciuda acestor creșteri, rămâne dificil de găsit șoferi, din cauza condițiilor dure de muncă.

Cei care au ieșit din activitate nu mai au vârsta și dorința de a o lua de la capăt, în timp ce este nevoie de timp pentru formarea tinerilor, dacă există.

Mai mult, este dificil să se mai întoarcă șoferii imigranți care între timp au părăsit Marea Britanie din cauza pandemiei și a Brexit, pentru că au fost reangajați în țările Uniunii Europene, care la rândul lor caută șoferi și unde au liberă circulație.

Pentru a înțelege amploarea fenomenului, în ultimul deceniu numărul permiselor de conducere obținute în Marea Britanie a scăzut de la 91.000 la 69.000.

Două milioane de anunțuri de recrutare au fost postate anul acesta până acum pe unul din cele mai mari portaluri de joburi din UK, mai mult decât în tot anul 2020.

Reed.co.uk arată că pe primele șapte luni din 2021, numărul de anunțuri de recrutare postate a depășit toate recordurile, iar luna mai a fost cea mai bună lună din acest punct de vedere din 2008 până acum.

În unele cazuri salariul anual a ajuns la 50.000 de lire sterline (brut – 60.000 de euro).

Cele mai multe joburi au fost postate de companii din transporturi, logistică, IT și telecomunicații, educație, servicii pentru clienți și asistență socială, reflectând schimbările din piața muncii pe măsură ce economia UK se întoarce la normal după pandemie.

Marea Britanie schimbă regulile pentru călătoriile internaționale. Noile reguli de la frontierele Angliei valabile în două săptămâni.

În ceea ce privește regulile de călătorie din Marea Britanie în România, guvernul de la București a decis să mențină Regatul Unit pe lista...

Probleme pentru românii care merg în Marea Britanie. Sunt cei mai verificați cetățeni la frontierele Regatului Unit.

Conform celor mai noi date statistice oficiale, românii sunt opriți mult mai mult decât ceilalți cetățeni europeni pentru controale la frontiera britanică. Mai exact, conform...

Planul B în Marea Britanie pentru următoarele luni. Măștile redevin obligatorii, certificatele și lockdown-ul doar ca ultimă soluție.

Lockdown-ul, măștile de protecţie obligatorii, certificatele de imunitate și munca de acasă ar putea reveni în Anglia în această iarnă ca parte a „planului...

Marea Britanie caută să angajeze 100.000 de români și bulgari. Oferă bonusuri și majorări salariale pentru cei ce vin în UK.

Marea Britanie se confruntă cu un de­ficit de şoferi de camion fără precedent, pe care com­paniile de transport îl pun pe sea­ma pandemiei, dar...

De ce pleacă șoferii români de TIR din Marea Britanie. Tot mai mulți români părăsesc Regatul Unit.

În anul 2017 aproximativ 150.000 de șoferi de TIR din România lucrau pentru companiile occidentale, potrivit datelor oficiale. Cu toate acestea, începând de anul trecut...

Se schimbă, din nou, regulile pentru călătoriile din și către Marea Britanie.

Un total de opt state și teritorii vor fi scoase de pe lista roșie a Marii Britanii pentru traficul internațional de călători, iar sistemul...

Marea Britanie relaxează regulile pentru călătoriile internaționale. România a modificat lista tărilor cu risc.

Astăzi, guvernele de la București și Londra urmează să ia două decizii cu impact direct asupra cetățenilor care călătoresc în și dinspre România și...

Clarificări cu privire la controalele de frontieră din Marea Britanie asupra cetățenilor români.

Ministerul Afacerilor Externe a solicitat, prin Ambasada României la Londra, clarificări cu privire la controalele autorităților de frontieră britanice care ar viza în special...