Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a făcut o serie de precizări legate de situația românilor care călătoresc în Marea Britanie după intrarea în vigoare a Brexit.
Potrivit sursei citate, noile informații au fost prezentate în contextul apariției unor informații legate de respingerea unor cetățeni români la intrarea în Marea Britanie.
„Ambasada României la Londra a întreprins demersuri pe lângă autoritățile britanice încă de la publicarea datelor statistice aferente primului semestru din anul 2021.
Astfel, potrivit informațiilor furnizate de autoritățile britanice, în primele 9 luni ale anului 2021, la frontiera britanică s-au prezentat aproximativ 900.000 de cetățeni români.
Totodată, autoritățile britanice au menționat că majoritatea cetățenilor români care s-au deplasat în Regatul Unit nu au întâmpinat dificultăți la intrare întrucât dispuneau de documentele necesare și îndeplineau condițiile de intrare solicitate de către autoritățile britanice, fiind dispuse verificări suplimentare doar pentru 7.432 de cetățeni români, pe baza analizei de risc și nu pe considerente ce țin de naționalitate.
Ca urmare a acestor verificări suplimentare, pentru aproximativ 6.000 de cetățeni români a fost dispusă măsura nepermiterii intrării pe teritoriul Regatului Unit.
Astfel, raportat la numărul total al cetățenilor români care s-au prezentat la frontiera britanică pentru intrarea în Regatul Unit, rata de refuz a fost de aproximativ 0,7%”, se arată în comunicatul MAE.
Potritiv documentului, din dialogul reprezentanților Ambasadei României la Lodra cu autoritățile britanice a reieșit că, pentru 65% dintre cetățenii români cărora nu li s-a permis accesul în țară, măsura s-a datorat lipsei unor documente.
Este vorba despre documentele necesare justificării scopului călătoriei (de exemplu, viză pentru muncă), fie a lipsei statutului de rezidență în Regatul Unit sau a eligibilității pentru obținerea acestuia.
„Pentru restul de aproximativ 35% dintre cetățenii români pentru care a fost dispusă măsura nepermiterii intrării, autoritățile britanice au decis nepermiterea intrării ca urmare a nerespectării măsurilor sanitare adoptate în contextul pandemiei de COVID-19 (necompletarea formularului Passenger Locator Form, lipsa certificatelor de testare/vaccinare, lipsa rezervării pentru testele necesare din zilele 2/8 după intrare etc.)”, se mai arată în comunicat.