Peste 600.000 de români au primit dreptul de rezidență în Marea Britanie. Cât timp mai au pentru a aplica

Peste 600.000 de cetățeni români au primit dreptul de a locui și de a lucra în Marea Britanie după 1 ianuarie 2021.

Numărul cetățenilor Uniunii Europene care au primit acest drept depășește în total 3,8 milioane.

Potrivit celor mai recente statistici publicate de ministerul de interne britanic, până la 30 septembrie 2020 un număr de 670.600 de români depuseseră cereri pentru acordarea dreptului de reședință.

Dintre acestea au fost soluționate 639.750, dintre care 34% au primit statut stabilit – rezidență permanentă (pentru cei cu peste cinci ani de ședere în UK), 62% statut pre-stabilit – rezidență temporară (cu drept de a face cerere pentru rezidență permanentă la împlinirea a cinci de ședere în UK) și 4% au fost respinse.

Românii sunt pe locul doi, după polonezi, 749.430 cereri soluționate (80% stabilit, 18% pre-stabilit și 2%) respinse, dar înaintea italienilor – 390.130, portughezilor – 296.850 și spaniolilor – 237.500.

Orice cetățean UE care s-a aflat legal în Regatul Unit înainte de 31 decembrie 2020 are drept să facă cerere de rezidență până la 30 iunie 2021, iar acest drept este garantat de legea britanică și de acordul de retragere din UE semnat și ratificat înaintea ieșirii UK din Uniune la 31 ianuarie 2020.

Potrivit datelor publicate în mai 2020 de Oficiul Național de Statistică, numărul cetățenilor români din Regatul Unit în anul 2019 a fost de 450.000.

Discrepanța cu numărul celor care au făcut cerere de rezidență se poate explică prin faptul că unii dintre aceștia nu se mai află în UK.

Odată cu ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, vor fi afectaţi şi românii care lucrează acolo, studiază sau care vor să călătorească în Regatul Unit.

Conform noului sistem de imigrări, începând cu 2021 Marea Britanie va trata cetățenii UE ca cetățeni care nu au nevoie de viză. Asta însemnând că pot merge în Marea Britanie ca vizitatori pentru o perioadă de șase luni fără a fi nevoie să obțină o viză.

În această perioadă, un vizitator poate intra în Marea Britanie de mai multe ori, însă nu poate ajunge să locuiască efectiv în Marea Britanie prin mecanismul vizitelor repetate sau continue.

Marea Britanie schimbă regulile pentru călătoriile internaționale. Noile reguli de la frontierele Angliei valabile în două săptămâni.

În ceea ce privește regulile de călătorie din Marea Britanie în România, guvernul de la București a decis să mențină Regatul Unit pe lista...

Probleme pentru românii care merg în Marea Britanie. Sunt cei mai verificați cetățeni la frontierele Regatului Unit.

Conform celor mai noi date statistice oficiale, românii sunt opriți mult mai mult decât ceilalți cetățeni europeni pentru controale la frontiera britanică. Mai exact, conform...

Planul B în Marea Britanie pentru următoarele luni. Măștile redevin obligatorii, certificatele și lockdown-ul doar ca ultimă soluție.

Lockdown-ul, măștile de protecţie obligatorii, certificatele de imunitate și munca de acasă ar putea reveni în Anglia în această iarnă ca parte a „planului...

Marea Britanie caută să angajeze 100.000 de români și bulgari. Oferă bonusuri și majorări salariale pentru cei ce vin în UK.

Marea Britanie se confruntă cu un de­ficit de şoferi de camion fără precedent, pe care com­paniile de transport îl pun pe sea­ma pandemiei, dar...

De ce pleacă șoferii români de TIR din Marea Britanie. Tot mai mulți români părăsesc Regatul Unit.

În anul 2017 aproximativ 150.000 de șoferi de TIR din România lucrau pentru companiile occidentale, potrivit datelor oficiale. Cu toate acestea, începând de anul trecut...

Se schimbă, din nou, regulile pentru călătoriile din și către Marea Britanie.

Un total de opt state și teritorii vor fi scoase de pe lista roșie a Marii Britanii pentru traficul internațional de călători, iar sistemul...

Marea Britanie relaxează regulile pentru călătoriile internaționale. România a modificat lista tărilor cu risc.

Astăzi, guvernele de la București și Londra urmează să ia două decizii cu impact direct asupra cetățenilor care călătoresc în și dinspre România și...

Clarificări cu privire la controalele de frontieră din Marea Britanie asupra cetățenilor români.

Ministerul Afacerilor Externe a solicitat, prin Ambasada României la Londra, clarificări cu privire la controalele autorităților de frontieră britanice care ar viza în special...