Românii care au ajuns în Anglia până la 31 decembrie 2020 sunt obligaţi să solicite rezidenţa până pe 30 iunie 2021. Despre procedura de înscriere EU Settlement Scheme destinată românilor şi membrilor de familie ai acestora.

Românii care vor să rămână în Marea Britanie sunt obligaţi să solicite rezidenţa până la 30 iunie.

Ambasadorul României în Regatul Unit, Laura Popescu, le-a reamintit cetăţenilor români care vor să lucreze sau să studieze în Marea Britanie, că termenul limită pentru solicitarea rezidenţei este 30 iunie 2021.

Statutul de rezident permanent în Anglia poate fi obţinut numai de către românii care au locuit în Regatul Unit cel puţin cinci ani. Cei care au trăit pe teritoriu mai puţin, tot primi statut de rezident permanent după ce vor îndeplini minimul de ani.

Cetăţenii români care au ajuns în Regatul Unit până la data de 31 decembrie 2020 sunt obligaţi să solicite rezidenţa, la fel ca restul cetăţenilor europeni, până pe 30 iunie 2021.

Românii pot afla mai multe despre procedura de înscriere EU Settlement Scheme destinată cetăţenilor europeni şi membrilor de familie ai acestora pe pagina guvernului britanic.

„Dacă v-aţi hotărât să rămâneţi în Regatul Unit şi nu aţi aplicat pentru obţinerea statutului de rezident, vă rog să aplicaţi acum, pentru a vă proteja dreptul de trăi, lucra şi studia aici”, a scris Laura Popescu, ambasadorul României la Londra, într-o postare pe Facebook.

918.270 de cetăţeni români au cerut un statut de rezident în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord până în martie. 852.310 dintre cereri au fost aprobate, după cum arată o statistică publicată săptămâna trecută de Ministerul de Interne britanic.

Polonezii sunt pe primul loc la numărul de cereri aprobate (931.140), iar românii, pe locul doi (852.310). Aceştia sunt urmaţi de italieni, portughezi şi spanioli.

Statutul de rezident permanent în Anglia poate fi obţinut numai de către românii care au locuit în Regatul Unit cel puţin cinci ani. Cei care au trăit pe teritoriu mai puţin, tot primi statut de rezident permanent după ce vor îndeplini minimul de ani.

Totuşi, dintre românii care au primit răspuns favorabil din partea statului, numai 33% au primit statutul de rezident permanent, ceilalţi primindu-l pe cel de rezident temporar.

În schimb, polonezii au avut mai mult noroc, 77% dintre aceşti primind statutul de rezident permanent. Şi lituanienii au primit acest statut într-un procent ridicat (75%), în timp ce croaţii, într-unul redus (24%).

Statutul de rezident permanent poate fi obţinut numai de către persoanele care au locuit în Marea Britanie cel puţin cinci ani. Cei care au trăit pe teritoriu mai puţin, tot primi statut de rezident permanent după ce vor îndeplini minimul de ani.

După ieşirea Marii Bitanii din UE, cetăţenii europeni care vor să lucreze în regat trebuie să solicite o viză prin noul sistem de imigrare bazat pe puncte.

Pentru acest scop, cetăţeanul trebuie să demonstreze că vorbeşte limba engleză la nivel intermediar (B1), că are o ofertă de muncă la nivelul de calificare necesar de un sponsor/angajator autorizat de Home Office, dar şi că salariul minim anual oferit de aceştia este de 26.500 de lire sterline sau egal cu nivelul de salarizare relevant domeniului în care activează.

Sistemul bazat pe puncte nu se aplică în cazul turiştilor sau al cetăţenilor care au obţinut sau urmează să obţină până pe 30 iunie statutul de rezident permanent sau temporar.

Britanicii sunt îndemnați să se întoarcă la muncă și să uite de coronavirus.

Britanicii trebuie să înveţe să trăiască cu virusul ca şi cum ar rămâne pentru totdeauna cu noi, a afirmat ministrul sănătăţii britanic, Sajid Javid. Ministrul...

Guvernul din Marea Britanie oferă un nou ajutor financiar de 500 de lire celor cu venituri mici.

Milioane de locuitori din Marea Britanie cu venituri mici pot primi un ajutor financiar direct de la guvern pentru plata utilităților în special. Cancelarul britanic...

Criza locurilor de muncă din Marea Britanie. Românii sunt la mare căutare în Regatul Unit.

Confruntată cu o criză severă a forţei de muncă, Marea Britanie se pregăteşte să primească iar români la muncă. Astfel, cei care vor să lucreze...

Din 27 ianuarie, Marea Britanie pune capăt pandemiei. Persoanele pozitive nu mai stau în izolare.

Începând de joi, 27 ianuarie, purtarea măştii nu va mai fi obligatorie, telemunca nu va mai fi recomandată oficial, iar pentru accesul în cluburi...

S-a încheiat pandemia în Marea Britanie. Toate restricțiile au fost eliminate, inclusiv certificatul verde.

Premierul britanic Boris Johnson a confirmat că măsurile din Planul B de control al răspândirii coronavirusului în Anglia vor fi anulate. Boris Johnson, adresându-i se...

Marea Britanie anunță ridicarea regulilor sanitare pentru a putea deschide economia.

Marea Britanie a fost prima țară care a limitat deplasările internaționale după apariția noii variante, iar în decembrie a recomandat lucrul de acasă, purtarea...

Marea Britanie renunță la izolarea după infectare și la certificatul verde obligatoriu.

Premierul britanic Boris Johnson urmează să revoce definitiv regulile de urgență privind coronavirusul, întrucât cazurile noi de infectare din Marea Britanie continuă să scadă,...

Marea Britanie renunță de săptămâna viitoare la certificatul verde. Regatul Unit învinge pandemia.

Marea Britanie intenționează să anunțe în următoarele zile ridicarea restricțiilor, cu o singură excepție, respectiv obligația de purtare a măștii cel puțin în mijloacele...