Românii care au ajuns în Anglia până la 31 decembrie 2020 sunt obligaţi să solicite rezidenţa până pe 30 iunie 2021. Despre procedura de înscriere EU Settlement Scheme destinată românilor şi membrilor de familie ai acestora.

Românii care vor să rămână în Marea Britanie sunt obligaţi să solicite rezidenţa până la 30 iunie.

Ambasadorul României în Regatul Unit, Laura Popescu, le-a reamintit cetăţenilor români care vor să lucreze sau să studieze în Marea Britanie, că termenul limită pentru solicitarea rezidenţei este 30 iunie 2021.

Statutul de rezident permanent în Anglia poate fi obţinut numai de către românii care au locuit în Regatul Unit cel puţin cinci ani. Cei care au trăit pe teritoriu mai puţin, tot primi statut de rezident permanent după ce vor îndeplini minimul de ani.

Cetăţenii români care au ajuns în Regatul Unit până la data de 31 decembrie 2020 sunt obligaţi să solicite rezidenţa, la fel ca restul cetăţenilor europeni, până pe 30 iunie 2021.

Românii pot afla mai multe despre procedura de înscriere EU Settlement Scheme destinată cetăţenilor europeni şi membrilor de familie ai acestora pe pagina guvernului britanic.

„Dacă v-aţi hotărât să rămâneţi în Regatul Unit şi nu aţi aplicat pentru obţinerea statutului de rezident, vă rog să aplicaţi acum, pentru a vă proteja dreptul de trăi, lucra şi studia aici”, a scris Laura Popescu, ambasadorul României la Londra, într-o postare pe Facebook.

918.270 de cetăţeni români au cerut un statut de rezident în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord până în martie. 852.310 dintre cereri au fost aprobate, după cum arată o statistică publicată săptămâna trecută de Ministerul de Interne britanic.

Polonezii sunt pe primul loc la numărul de cereri aprobate (931.140), iar românii, pe locul doi (852.310). Aceştia sunt urmaţi de italieni, portughezi şi spanioli.

Statutul de rezident permanent în Anglia poate fi obţinut numai de către românii care au locuit în Regatul Unit cel puţin cinci ani. Cei care au trăit pe teritoriu mai puţin, tot primi statut de rezident permanent după ce vor îndeplini minimul de ani.

Totuşi, dintre românii care au primit răspuns favorabil din partea statului, numai 33% au primit statutul de rezident permanent, ceilalţi primindu-l pe cel de rezident temporar.

În schimb, polonezii au avut mai mult noroc, 77% dintre aceşti primind statutul de rezident permanent. Şi lituanienii au primit acest statut într-un procent ridicat (75%), în timp ce croaţii, într-unul redus (24%).

Statutul de rezident permanent poate fi obţinut numai de către persoanele care au locuit în Marea Britanie cel puţin cinci ani. Cei care au trăit pe teritoriu mai puţin, tot primi statut de rezident permanent după ce vor îndeplini minimul de ani.

După ieşirea Marii Bitanii din UE, cetăţenii europeni care vor să lucreze în regat trebuie să solicite o viză prin noul sistem de imigrare bazat pe puncte.

Pentru acest scop, cetăţeanul trebuie să demonstreze că vorbeşte limba engleză la nivel intermediar (B1), că are o ofertă de muncă la nivelul de calificare necesar de un sponsor/angajator autorizat de Home Office, dar şi că salariul minim anual oferit de aceştia este de 26.500 de lire sterline sau egal cu nivelul de salarizare relevant domeniului în care activează.

Sistemul bazat pe puncte nu se aplică în cazul turiştilor sau al cetăţenilor care au obţinut sau urmează să obţină până pe 30 iunie statutul de rezident permanent sau temporar.

Urmează cel puțin 1 an de recesiune în Marea Britanie. Anunțul care le dă emoții românilor din Regatul Unit

Familiile din Marea Britanie se vor confrunta cu cea mai lungă recesiune de la criza financiară din deceniul trecut până acum și cu o...

Cod ROȘU de caniculă pentru prima dată în istorie în Marea Britanie. Val de căldură excepțional începând de mâine

În Marea Britanie, temperatura ar putea urca în următoarele zile până la 40 de grade, un record absolut pentru această ţară cunoscută mai degrabă...

Marea Britanie a declarat stare urgenţă naţională din cauza temperaturilor record: 40 de grade Celsius pentru prima dată în istorie.

Serviciul meteorologic din Marea Britanie, a declarat vineri stare de urgenţă naţională şi a emis o avertizare de „căldură extremă” pentru anumite regiuni din...

Marea Britanie: Ajutoare financiare pentru familiile de români stabiliți legal în Regatul Unit

Mii de familii cu copii mici și femei gravide pierd anual ajutoare financiare oferite de guvernul britanic, în valoare de până la 442 de...

Marea Britanie caută din nou muncitori români pentru a lucra în agricultură și oferă peste 10 lire pe oră

În majoritatea dintre fermele de legume și fructe din Marea Britanie, lucrătorii migranți și angajații sezonieri joacă un rol cheie în timpul sezonului de...

Pentru prima dată în istorie, SUA livrează mai multe gaze în Europa decât Rusia

Europa caută alternative, cum ar fi gazul natural lichefiat din SUA în schimbul celui provenit din Rusia, după ce Gazprom PJSC a redus livrările...

Cum poți să primești ajutorul financiar de 650 de lire în Marea Britanie

Ajutorul financiar de 650 de lire alocat anul acesta pentru achitarea facturilor va fi acordat în funcție de modul cum oamenii s-au înregistrat ca...

O parte din românii din Marea Britanie vor primi 200 lire direct în contul bancar în această săptămână pentru plata facturilor

În următoarele zile, mii de oameni vor primi bani ca sprijin în criza costului vieții. Plata directă de 200 de lire va intra direct în...