Românii care nu au aplicat pentru rezidență în Marea Britanie, primesc un ajutor nesperat din partea Guvernului britanic.

Cetățenii români și ceilalți cetățeni UE care nu au reușit să aplice pentru statutul de rezident în Marea Britanie prin EU Settlement Scheme (EUSS) vor beneficia de măsuri de protecție a drepturilor.

Numărul celor care depun cereri cu întârziere este mic, însă guvernul dă asigurări că drepturile lor vor fi garantate în continuare până ce primesc răspuns la cerere sau la apel.

Până la termenul limită inițial de 30 iunie au fost primite în total 6.015.400 de cereri de statut de rezident și au fost soluționate în total 5.446.300 de cereri.

Pentru Anglia au fost primite 5.355.400 de cereri, pentru Scoția au fost primite 291.200, pentru Țara Galilor – 98.600, pentru Irlanda de Nord – 98.400.

Din totalul cererilor depuse au fost aprobate 2.846.700 de cereri de statut „settled”, 2.329.400 de cereri de statut „pre-settled”, au fost refuzate 109.400, au fost retrase 80.800 și au fost invalide 79.800.

Numărul celor care depun cereri cu întârziere este mic, însă guvernul dă asigurări că drepturile lor vor fi garantate în continuare până ce primesc răspuns la cerere sau la apel.

La fel, membrii familiilor lor care vor să li se alăture în UK vor beneficia de protecție temporară timp de 3 luni după sosirea în UK și până la soluționarea cererii lor prin EUSS făcute în perioada respectivă (și a oricărui apel la decizia de respingere).

Guvernul a mai comunicat că angajatorii și proprietarii locuințelor cu chirie trebuie să ia legătura cu serviciile corespunzătoare de verificare a drepturilor de muncă, respectiv de locuire, dacă printre potențialii lor angajați sau chiriași se găsesc cetățeni europeni care au confirmarea unei cereri prin EUSS depuse cu întârziere.

Numărul celor care depun cereri cu întârziere este mic, însă guvernul dă asigurări că drepturile lor vor fi garantate în continuare până ce primesc răspuns la cerere sau la apel.

Deși termenul de aplicare a expirat la 30 iunie, cetățenii din UE și Zona Economică Europeană (UE plus Islanda, Norvegia și Liechtenstein) pot aplica în continuare pentru statutul de rezident în UK în următoarele două situații:

  • au un termen fixat mai târziu (de exemplu, se alătură unui membru al familiei din UK care locuia aici înainte de 31 decembrie 2020);
  • au „bine întemeiate” pentru care nu au depus cererea pînă la 30 iunie, de pildă au fost bolnavi sau au fost victime ale abuzului domestic.

Este important de știut că aceia care aplică pentru vize de până la 6 luni au de plătit o taxă de 95 de lire, dar pot rămâne mai mult de 6 luni în UK dacă vin pentru tratament medical (până la 11 luni – taxa de viză: 190 de lire) sau în calitate de cercetător științific (până la 12 luni – taxa de viză: 190 de lire).

De la 1 octombrie, Guvernul britanic schimbă regulile de intrare în Marea Britanie și actele necesare la frontieră.

Începând cu 1 octombrie 2021, românii care vor avea ca destinație Marea Britanie vor fi nevoiuți să dețină un pașaport ca document de călătorie. Pasagerii...

Marea Britanie schimbă regulile pentru călătoriile internaționale. Noile reguli de la frontierele Angliei valabile în două săptămâni.

În ceea ce privește regulile de călătorie din Marea Britanie în România, guvernul de la București a decis să mențină Regatul Unit pe lista...

Probleme pentru românii care merg în Marea Britanie. Sunt cei mai verificați cetățeni la frontierele Regatului Unit.

Conform celor mai noi date statistice oficiale, românii sunt opriți mult mai mult decât ceilalți cetățeni europeni pentru controale la frontiera britanică. Mai exact, conform...

Planul B în Marea Britanie pentru următoarele luni. Măștile redevin obligatorii, certificatele și lockdown-ul doar ca ultimă soluție.

Lockdown-ul, măștile de protecţie obligatorii, certificatele de imunitate și munca de acasă ar putea reveni în Anglia în această iarnă ca parte a „planului...

Marea Britanie caută să angajeze 100.000 de români și bulgari. Oferă bonusuri și majorări salariale pentru cei ce vin în UK.

Marea Britanie se confruntă cu un de­ficit de şoferi de camion fără precedent, pe care com­paniile de transport îl pun pe sea­ma pandemiei, dar...

De ce pleacă șoferii români de TIR din Marea Britanie. Tot mai mulți români părăsesc Regatul Unit.

În anul 2017 aproximativ 150.000 de șoferi de TIR din România lucrau pentru companiile occidentale, potrivit datelor oficiale. Cu toate acestea, începând de anul trecut...

Se schimbă, din nou, regulile pentru călătoriile din și către Marea Britanie.

Un total de opt state și teritorii vor fi scoase de pe lista roșie a Marii Britanii pentru traficul internațional de călători, iar sistemul...

Marea Britanie relaxează regulile pentru călătoriile internaționale. România a modificat lista tărilor cu risc.

Astăzi, guvernele de la București și Londra urmează să ia două decizii cu impact direct asupra cetățenilor care călătoresc în și dinspre România și...