Românii care vor să rămână în Anglia trebuie să solicite rezidența până la data de 30 iunie. Cei care nu obțin statutul de rezident pot pierde dreptul la asistență medicală, muncă, locuință și riscă expulzarea.

Românii din Regatul Unit care nu respectă termenul limită, 30 iunie, pentru a obține statutul de rezident permanent în Marea Britanie vor pierde imediat accesul la o serie de gratuități oferite de Serviciul Național de Sănătate (NHS), după cum relatează cotidianul britanic The Guardian.

Acest lucru înseamnă că aceștia vor plăti, spre exemplu, pentru o serie de servicii medicale de urgență, nu însă și pentru cele acordate în caz de accident.

Românii care nu obțin statutul de rezident pot pierde dreptul la asistență medicală, muncă, locuință și riscă expulzarea.

Nu este încă foarte clar ce se va întâmpla cu cetățenii europeni care, din diferite motive, nu vor putea să acceseze statutul de rezident legal până la sfârșitul acestei luni.

Tratamentele care nu erau oricum gratuite – precum cele stomatologice, oftalmologice, medicamentele prescrise pe rețetă, tratamentele de specialitate etc – vor trebui plătite în continuare.

Întrebat despre acest subiect, premierul britanic Boris Johnson a declarat: ”Sunt convins că legea va fi îngăduitoare cu toți cei care se află într-o situație delicată”.

Până acum, guvernul britanic a spus de mai multe ori că va avea ”o abordare flexibilă și pragmatică în ceea ce îi privește pe toți cei care vor aplica cu întârziere”.

Sunt mai puțin de patru săptămâni până la termenul limită de 30 iunie și lipsesc în continuare detaliile clare despre consecințele pe care riscă să le suporte cetățenii europeni fără statut de rezident permanent.

Românii care nu obțin statutul de rezident pot pierde dreptul la asistență medicală, muncă, locuință și riscă expulzarea.

În ultimii doi ani, au fost depuse aproximativ 5.4 milioane de cereri din partea cetățenilor din state ale Uniunii Europene pentru obținerea statutului de rezident permanent.

Aproximativ 300 de mii de solicitări sunt în acest moment în curs de aprobare sau respingere.

Ca urmare a Brexitului, acordurile dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană prevăd că, după termenul legal convenit, respectiv 30 iunie, toți cetățenii europeni care nu au aplicat pentru statutul de rezident permanent vor pierde dreptul de a munci, de a închiria locuințe și de a beneficia de serviciile Serviciului Național de Sănătate.

Britanicii sunt îndemnați să se întoarcă la muncă și să uite de coronavirus.

Britanicii trebuie să înveţe să trăiască cu virusul ca şi cum ar rămâne pentru totdeauna cu noi, a afirmat ministrul sănătăţii britanic, Sajid Javid. Ministrul...

Guvernul din Marea Britanie oferă un nou ajutor financiar de 500 de lire celor cu venituri mici.

Milioane de locuitori din Marea Britanie cu venituri mici pot primi un ajutor financiar direct de la guvern pentru plata utilităților în special. Cancelarul britanic...

Criza locurilor de muncă din Marea Britanie. Românii sunt la mare căutare în Regatul Unit.

Confruntată cu o criză severă a forţei de muncă, Marea Britanie se pregăteşte să primească iar români la muncă. Astfel, cei care vor să lucreze...

Din 27 ianuarie, Marea Britanie pune capăt pandemiei. Persoanele pozitive nu mai stau în izolare.

Începând de joi, 27 ianuarie, purtarea măştii nu va mai fi obligatorie, telemunca nu va mai fi recomandată oficial, iar pentru accesul în cluburi...

S-a încheiat pandemia în Marea Britanie. Toate restricțiile au fost eliminate, inclusiv certificatul verde.

Premierul britanic Boris Johnson a confirmat că măsurile din Planul B de control al răspândirii coronavirusului în Anglia vor fi anulate. Boris Johnson, adresându-i se...

Marea Britanie anunță ridicarea regulilor sanitare pentru a putea deschide economia.

Marea Britanie a fost prima țară care a limitat deplasările internaționale după apariția noii variante, iar în decembrie a recomandat lucrul de acasă, purtarea...

Marea Britanie renunță la izolarea după infectare și la certificatul verde obligatoriu.

Premierul britanic Boris Johnson urmează să revoce definitiv regulile de urgență privind coronavirusul, întrucât cazurile noi de infectare din Marea Britanie continuă să scadă,...

Marea Britanie renunță de săptămâna viitoare la certificatul verde. Regatul Unit învinge pandemia.

Marea Britanie intenționează să anunțe în următoarele zile ridicarea restricțiilor, cu o singură excepție, respectiv obligația de purtare a măștii cel puțin în mijloacele...