Românii din Regatul Unit care nu respectă termenul limită, 30 iunie, pentru a obține statutul de rezident permanent în Marea Britanie vor pierde imediat accesul la o serie de gratuități oferite de Serviciul Național de Sănătate (NHS), după cum relatează cotidianul britanic The Guardian.
Acest lucru înseamnă că aceștia vor plăti, spre exemplu, pentru o serie de servicii medicale de urgență, nu însă și pentru cele acordate în caz de accident.
Nu este încă foarte clar ce se va întâmpla cu cetățenii europeni care, din diferite motive, nu vor putea să acceseze statutul de rezident legal până la sfârșitul acestei luni.
Tratamentele care nu erau oricum gratuite – precum cele stomatologice, oftalmologice, medicamentele prescrise pe rețetă, tratamentele de specialitate etc – vor trebui plătite în continuare.
Întrebat despre acest subiect, premierul britanic Boris Johnson a declarat: ”Sunt convins că legea va fi îngăduitoare cu toți cei care se află într-o situație delicată”.
Până acum, guvernul britanic a spus de mai multe ori că va avea ”o abordare flexibilă și pragmatică în ceea ce îi privește pe toți cei care vor aplica cu întârziere”.
Sunt mai puțin de patru săptămâni până la termenul limită de 30 iunie și lipsesc în continuare detaliile clare despre consecințele pe care riscă să le suporte cetățenii europeni fără statut de rezident permanent.
În ultimii doi ani, au fost depuse aproximativ 5.4 milioane de cereri din partea cetățenilor din state ale Uniunii Europene pentru obținerea statutului de rezident permanent.
Aproximativ 300 de mii de solicitări sunt în acest moment în curs de aprobare sau respingere.
Ca urmare a Brexitului, acordurile dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană prevăd că, după termenul legal convenit, respectiv 30 iunie, toți cetățenii europeni care nu au aplicat pentru statutul de rezident permanent vor pierde dreptul de a munci, de a închiria locuințe și de a beneficia de serviciile Serviciului Național de Sănătate.