Românii din Marea Britanie care nu pot dovedi că se află legal în UK nu mai pot inchiria locuințe și nu se pot angaja.

Pentru a putea avea acces la servicii publice sau servicii financiare în Marea Britanie, cetățenii români trebuie să dovedească că au primit statutul „pre-settled” sau „settled” de la Home Office.

Românii care locuiesc în Marea Britanie și au aplicat pentru statutul de rezident riscă să fie refuzați de proprietarii locuințelor unde stau cu chirie, de angajatori și de creditorii imobiliari.

Statutul „pre-settled”, acordat deja pentru aproape 2,3 milioane de oameni care locuiau în UK la 31 decembrie 2020, poate fi preschimbat cu statutul „settled” după ce solicitanții au locuit în mod permanent în UK timp de cinci ani.

Când solicitanții aplică pentru preschimbarea statutului, confirmarea că ei au dobândit deja statutul „pre-settled” este automat eliminată de pe permisul lor online de rezidență, ceea ce îi lasă fără posibilitatea de a dovedi că se află în Regatul Unit în mod legal.

Românii și ceilalți cetățeni UE care locuiesc în Marea Britanie și au aplicat pentru reglementarea statutului de rezident riscă să fie refuzați de proprietarii locuințelor unde stau cu chirie, de angajatori și de creditorii imobiliari, din cauza unei erori în sistemul de eliberare a permiselor digitale de rezidență.

Purtătorul de cuvânt al Home Office a declarat că programul EUSS (EU Settlement Scheme) le oferă oamenilor toate dovezile digitale de ședere legală necesare și la care au acces imediat angajatorii, proprietarii locuințelor unde ei stau cu chirie sau băncile.

„Între octombrie 2019 și iunie 2021, serviciul online de verificare a statutului de imigrare a primit peste 640.000 de vizualizări de profiluri din partea a diverse organizații care au dorit să facă astfel de verificări”, afirmă purtătorul de cuvânt.

Un cetățean UE a primit încă din 2019 statut „pre-settled”, dar în aprilie anul acesta, când a aplicat pentru statutul „settled”, statutul lui inițial a fost eliminat de pe permisul lui online, care acum arată doar un certificat că omul a aplicat pentru rezidență.

Românii care locuiesc în Marea Britanie și au aplicat pentru statutul de rezident riscă să fie refuzați de proprietarii locuințelor unde stau cu chirie, de angajatori și de creditorii imobiliari.

„Din moment ce sistemul Home Office nu-mi oferă niciun alt mijloc oficial de a-mi dovedi șederea legală în UK în afară de baza de date online, acum sunt în situația de a nu avea acces la servicii de bază la care altminteri aș fi avut dreptul legal”, afirmă cetățeanul.

De la 1 octombrie, Guvernul britanic schimbă regulile de intrare în Marea Britanie și actele necesare la frontieră.

Începând cu 1 octombrie 2021, românii care vor avea ca destinație Marea Britanie vor fi nevoiuți să dețină un pașaport ca document de călătorie. Pasagerii...

Marea Britanie schimbă regulile pentru călătoriile internaționale. Noile reguli de la frontierele Angliei valabile în două săptămâni.

În ceea ce privește regulile de călătorie din Marea Britanie în România, guvernul de la București a decis să mențină Regatul Unit pe lista...

Probleme pentru românii care merg în Marea Britanie. Sunt cei mai verificați cetățeni la frontierele Regatului Unit.

Conform celor mai noi date statistice oficiale, românii sunt opriți mult mai mult decât ceilalți cetățeni europeni pentru controale la frontiera britanică. Mai exact, conform...

Planul B în Marea Britanie pentru următoarele luni. Măștile redevin obligatorii, certificatele și lockdown-ul doar ca ultimă soluție.

Lockdown-ul, măștile de protecţie obligatorii, certificatele de imunitate și munca de acasă ar putea reveni în Anglia în această iarnă ca parte a „planului...

Marea Britanie caută să angajeze 100.000 de români și bulgari. Oferă bonusuri și majorări salariale pentru cei ce vin în UK.

Marea Britanie se confruntă cu un de­ficit de şoferi de camion fără precedent, pe care com­paniile de transport îl pun pe sea­ma pandemiei, dar...

De ce pleacă șoferii români de TIR din Marea Britanie. Tot mai mulți români părăsesc Regatul Unit.

În anul 2017 aproximativ 150.000 de șoferi de TIR din România lucrau pentru companiile occidentale, potrivit datelor oficiale. Cu toate acestea, începând de anul trecut...

Se schimbă, din nou, regulile pentru călătoriile din și către Marea Britanie.

Un total de opt state și teritorii vor fi scoase de pe lista roșie a Marii Britanii pentru traficul internațional de călători, iar sistemul...

Marea Britanie relaxează regulile pentru călătoriile internaționale. România a modificat lista tărilor cu risc.

Astăzi, guvernele de la București și Londra urmează să ia două decizii cu impact direct asupra cetățenilor care călătoresc în și dinspre România și...