UE intervine pentru ca muncitorii români din Marea Britanie să fie tratați în mod egal cu ceilalți cetățeni europeni

Situația muncitorilor români care vor să lucreze în Marea Britanie și care trebuie să plătească 55 lire în plus la plata taxei pentru viza de muncă a fost adusă în dezbatere.

„Comisia Europeană ar trebui să abordeze ferm și fără concesii subiectul privind tratamentul diferențiat aplicat de către Marea Britanie și să își folosească toate instrumentele politice și juridice pentru a proteja dreptul la muncă și drepturile conexe ale tuturor cetățenilor europeni, fără niciun fel de discriminare”, declară europarlamentarul Eugen Tomac.

El spune că demersul său este susținut și de alți deputați români din PPE : Traian Băsescu, Siegfried Mureșan, Rareș Bogdan, Marian-Jean Marinescu, Gherghe Falcă, Cristian Bușoi, Vasile Blaga, Dan Motreanu, Daniel Buda, Lorant Vincze, Vlad Nistor și Mircea Hava.

Europarlamentarul PMP, Eugen Tomac, a anunțat joi că a inițiat o procedură prin care a solicitat Comisiei Europene să intervină pentru a opri „discriminarea celor peste 500.000 de români de către guvernul de la Londra”.

Europarlamentarul este susținut de majoritatea europarlamentarilor români din grupul PPE, în timp ce Corina Crețu (Pro România), grupul S&D, afirmă că a primit „asigurări” din partea președintei Ursula von der Leyen că drepturile cetățenilor români care și-au stabilit reședința în Marea Britanie până la 31 decembrie 2020 vor fi protejate și se declară îngrijorată de tratamentul diferențiat aplicat românilor care doresc să se stabilească de acum înainte acolo.

Europarlamentarul Corina Crețu a anunțat joi că a primit un răspuns din partea Ursulei von der Leyen, urmare a unei interpelării adresate Comisiei Europene, și că i s-au dat asigurări că drepturile cetățenilor români și ale familiilor acestora vor fi protejate, în conformitate cu condițiile prevăzute în Acordul de Retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

„Cu alte cuvinte, românii care locuiau deja în Marea Britanie până la 31 decembrie 2020 (finalul perioadei de tranziție) pot continua să locuiască, să lucreze și să studieze în Marea Britanie pe toată durata vieții lor.

Din păcate, însă, situația nu se aplică cetățenilor români și membrilor familiilor acestora care nu își au încă reședința în Regatul Unit sau care intenționează să se mute acum în Regatul Unit. Îngrijorător este că, în acest moment, românii nu beneficiază de tratamentul aplicat cetățenilor celorlalte țări UE dacă doresc să muncească în Marea Britanie pe termen lung.

Deși solicitanții din 22 de State Membre UE beneficiază automat de o reducere de 55 lire sterline la plata taxei pentru obținerea vizei de muncă, românii nu se află printre aceștia. Același lucru se întâmplă și cu solicitanții din Bulgaria, Estonia, Lituania și Slovenia”, a declarat Corina Crețu.

Ministerul Afacerilor Externe a precizat, pe 15 ianuarie, că reducerea de 55 de lire aplicată de autoritățile britanice taxei pentru solicitările de viză de muncă reprezintă o măsură adoptată de autoritățile britanice în aplicarea Cartei Sociale Europene din 1961, la care Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și 22 de state membre ale Uniunii Europene sunt părți, în timp ce România a devenit parte doar la varianta revizuită a Cartei, din 1996 și de aceea nu beneficiază de această reducere.

De la 1 octombrie, Guvernul britanic schimbă regulile de intrare în Marea Britanie și actele necesare la frontieră.

Începând cu 1 octombrie 2021, românii care vor avea ca destinație Marea Britanie vor fi nevoiuți să dețină un pașaport ca document de călătorie. Pasagerii...

Marea Britanie schimbă regulile pentru călătoriile internaționale. Noile reguli de la frontierele Angliei valabile în două săptămâni.

În ceea ce privește regulile de călătorie din Marea Britanie în România, guvernul de la București a decis să mențină Regatul Unit pe lista...

Probleme pentru românii care merg în Marea Britanie. Sunt cei mai verificați cetățeni la frontierele Regatului Unit.

Conform celor mai noi date statistice oficiale, românii sunt opriți mult mai mult decât ceilalți cetățeni europeni pentru controale la frontiera britanică. Mai exact, conform...

Planul B în Marea Britanie pentru următoarele luni. Măștile redevin obligatorii, certificatele și lockdown-ul doar ca ultimă soluție.

Lockdown-ul, măștile de protecţie obligatorii, certificatele de imunitate și munca de acasă ar putea reveni în Anglia în această iarnă ca parte a „planului...

Marea Britanie caută să angajeze 100.000 de români și bulgari. Oferă bonusuri și majorări salariale pentru cei ce vin în UK.

Marea Britanie se confruntă cu un de­ficit de şoferi de camion fără precedent, pe care com­paniile de transport îl pun pe sea­ma pandemiei, dar...

De ce pleacă șoferii români de TIR din Marea Britanie. Tot mai mulți români părăsesc Regatul Unit.

În anul 2017 aproximativ 150.000 de șoferi de TIR din România lucrau pentru companiile occidentale, potrivit datelor oficiale. Cu toate acestea, începând de anul trecut...

Se schimbă, din nou, regulile pentru călătoriile din și către Marea Britanie.

Un total de opt state și teritorii vor fi scoase de pe lista roșie a Marii Britanii pentru traficul internațional de călători, iar sistemul...

Marea Britanie relaxează regulile pentru călătoriile internaționale. România a modificat lista tărilor cu risc.

Astăzi, guvernele de la București și Londra urmează să ia două decizii cu impact direct asupra cetățenilor care călătoresc în și dinspre România și...