Zeci de mii de români nu au primit răspuns la cererea de rezidență în Marea Britanie. Riscă să rămână fără locuri de muncă și asigurări de sănătate.

Ministerului de Interne britanic a anunţat că aproximativ 483.200 de persoane încă aşteaptă să ştie dacă cererea lor este aprobată.

Termenul limită pentru depunerea documentelor a fost 30 iunie, dar, deşi au trecut deja două luni, mulţi cetăţeni români nu au primit răspuns de la autorităţi şi nu au actele în regulă.

Majoritatea dintre solicitanţi sunt români, care alături de polonezi şi italieni sunt cele mai numeroase comunități rezidente în Marea Britanie.

Programul de rezidenţă pentru cetăţenii UE din Marea Britanie este definit pe site-ul guvernului britanic ca „un sistem simplu şi uşor de utilizat”.

Termenul limită pentru depunerea documentelor a fost 30 iunie, dar, deşi au trecut deja două luni, mulţi cetăţeni români nu au primit răspuns de la autorităţi şi nu au actele în regulă.

În lipsa unor acte în regulă, locurile de muncă, chiriile şi îngrijirea sănătăţii sunt expuse riscului pentru aproape 500.000 de oameni.

Executivul a anunţat cetăţenii europeni din Marea Britanie că vor avea drepturile protejate şi că vor fi luate în considerare şi înregistrările peste limita maximă.

Un purtător de cuvânt a explicat că întârzierile sunt cauzate de numărul mare de cereri, peste 6 milioane de la începerea programului, martie 2019.

Între timp, însă, abordarea guvernului nu se reflectă în lege, care îi protejează doar pe cei care au depus candidatura înainte de 30 iunie.

După Brexit, statutul stabilit – sau, pentru cei care au locuit în Marea Britanie de mai puţin de cinci ani, statutul pre-stabilit – este necesar pentru a avea acces la servicii şi beneficii, de la sănătate la pensionare, precum şi la muncă, dreptul de a locui în chirie şi aşa mai departe.

Fără acte în regulă, unii vor fi expulzaţi, alţii vor pleca de bună voie. Iar criza de forţă de muncă este deja acută în Marea Britanie.

Termenul limită pentru depunerea documentelor a fost 30 iunie, dar, deşi au trecut deja două luni, mulţi cetăţeni români nu au primit răspuns de la autorităţi şi nu au actele în regulă.

Dintre cererile primite de guvern, 2,8 milioane de cetăţeni au obţinut statutul de decontat şi 2,3 milioane pre-decontare. Cei din urmă trebuie să depună o nouă cerere pentru a trece la categoria permanentă.

Britanicii sunt îndemnați să se întoarcă la muncă și să uite de coronavirus.

Britanicii trebuie să înveţe să trăiască cu virusul ca şi cum ar rămâne pentru totdeauna cu noi, a afirmat ministrul sănătăţii britanic, Sajid Javid. Ministrul...

Guvernul din Marea Britanie oferă un nou ajutor financiar de 500 de lire celor cu venituri mici.

Milioane de locuitori din Marea Britanie cu venituri mici pot primi un ajutor financiar direct de la guvern pentru plata utilităților în special. Cancelarul britanic...

Criza locurilor de muncă din Marea Britanie. Românii sunt la mare căutare în Regatul Unit.

Confruntată cu o criză severă a forţei de muncă, Marea Britanie se pregăteşte să primească iar români la muncă. Astfel, cei care vor să lucreze...

Din 27 ianuarie, Marea Britanie pune capăt pandemiei. Persoanele pozitive nu mai stau în izolare.

Începând de joi, 27 ianuarie, purtarea măştii nu va mai fi obligatorie, telemunca nu va mai fi recomandată oficial, iar pentru accesul în cluburi...

S-a încheiat pandemia în Marea Britanie. Toate restricțiile au fost eliminate, inclusiv certificatul verde.

Premierul britanic Boris Johnson a confirmat că măsurile din Planul B de control al răspândirii coronavirusului în Anglia vor fi anulate. Boris Johnson, adresându-i se...

Marea Britanie anunță ridicarea regulilor sanitare pentru a putea deschide economia.

Marea Britanie a fost prima țară care a limitat deplasările internaționale după apariția noii variante, iar în decembrie a recomandat lucrul de acasă, purtarea...

Marea Britanie renunță la izolarea după infectare și la certificatul verde obligatoriu.

Premierul britanic Boris Johnson urmează să revoce definitiv regulile de urgență privind coronavirusul, întrucât cazurile noi de infectare din Marea Britanie continuă să scadă,...

Marea Britanie renunță de săptămâna viitoare la certificatul verde. Regatul Unit învinge pandemia.

Marea Britanie intenționează să anunțe în următoarele zile ridicarea restricțiilor, cu o singură excepție, respectiv obligația de purtare a măștii cel puțin în mijloacele...