Zeci de mii de români nu au primit răspuns la cererea de rezidență în Marea Britanie. Riscă să rămână fără locuri de muncă și asigurări de sănătate.

Ministerului de Interne britanic a anunţat că aproximativ 483.200 de persoane încă aşteaptă să ştie dacă cererea lor este aprobată.

Termenul limită pentru depunerea documentelor a fost 30 iunie, dar, deşi au trecut deja două luni, mulţi cetăţeni români nu au primit răspuns de la autorităţi şi nu au actele în regulă.

Majoritatea dintre solicitanţi sunt români, care alături de polonezi şi italieni sunt cele mai numeroase comunități rezidente în Marea Britanie.

Programul de rezidenţă pentru cetăţenii UE din Marea Britanie este definit pe site-ul guvernului britanic ca „un sistem simplu şi uşor de utilizat”.

Termenul limită pentru depunerea documentelor a fost 30 iunie, dar, deşi au trecut deja două luni, mulţi cetăţeni români nu au primit răspuns de la autorităţi şi nu au actele în regulă.

În lipsa unor acte în regulă, locurile de muncă, chiriile şi îngrijirea sănătăţii sunt expuse riscului pentru aproape 500.000 de oameni.

Executivul a anunţat cetăţenii europeni din Marea Britanie că vor avea drepturile protejate şi că vor fi luate în considerare şi înregistrările peste limita maximă.

Un purtător de cuvânt a explicat că întârzierile sunt cauzate de numărul mare de cereri, peste 6 milioane de la începerea programului, martie 2019.

Între timp, însă, abordarea guvernului nu se reflectă în lege, care îi protejează doar pe cei care au depus candidatura înainte de 30 iunie.

După Brexit, statutul stabilit – sau, pentru cei care au locuit în Marea Britanie de mai puţin de cinci ani, statutul pre-stabilit – este necesar pentru a avea acces la servicii şi beneficii, de la sănătate la pensionare, precum şi la muncă, dreptul de a locui în chirie şi aşa mai departe.

Fără acte în regulă, unii vor fi expulzaţi, alţii vor pleca de bună voie. Iar criza de forţă de muncă este deja acută în Marea Britanie.

Termenul limită pentru depunerea documentelor a fost 30 iunie, dar, deşi au trecut deja două luni, mulţi cetăţeni români nu au primit răspuns de la autorităţi şi nu au actele în regulă.

Dintre cererile primite de guvern, 2,8 milioane de cetăţeni au obţinut statutul de decontat şi 2,3 milioane pre-decontare. Cei din urmă trebuie să depună o nouă cerere pentru a trece la categoria permanentă.

Urmează cel puțin 1 an de recesiune în Marea Britanie. Anunțul care le dă emoții românilor din Regatul Unit

Familiile din Marea Britanie se vor confrunta cu cea mai lungă recesiune de la criza financiară din deceniul trecut până acum și cu o...

Cod ROȘU de caniculă pentru prima dată în istorie în Marea Britanie. Val de căldură excepțional începând de mâine

În Marea Britanie, temperatura ar putea urca în următoarele zile până la 40 de grade, un record absolut pentru această ţară cunoscută mai degrabă...

Marea Britanie a declarat stare urgenţă naţională din cauza temperaturilor record: 40 de grade Celsius pentru prima dată în istorie.

Serviciul meteorologic din Marea Britanie, a declarat vineri stare de urgenţă naţională şi a emis o avertizare de „căldură extremă” pentru anumite regiuni din...

Marea Britanie: Ajutoare financiare pentru familiile de români stabiliți legal în Regatul Unit

Mii de familii cu copii mici și femei gravide pierd anual ajutoare financiare oferite de guvernul britanic, în valoare de până la 442 de...

Marea Britanie caută din nou muncitori români pentru a lucra în agricultură și oferă peste 10 lire pe oră

În majoritatea dintre fermele de legume și fructe din Marea Britanie, lucrătorii migranți și angajații sezonieri joacă un rol cheie în timpul sezonului de...

Pentru prima dată în istorie, SUA livrează mai multe gaze în Europa decât Rusia

Europa caută alternative, cum ar fi gazul natural lichefiat din SUA în schimbul celui provenit din Rusia, după ce Gazprom PJSC a redus livrările...

Cum poți să primești ajutorul financiar de 650 de lire în Marea Britanie

Ajutorul financiar de 650 de lire alocat anul acesta pentru achitarea facturilor va fi acordat în funcție de modul cum oamenii s-au înregistrat ca...

O parte din românii din Marea Britanie vor primi 200 lire direct în contul bancar în această săptămână pentru plata facturilor

În următoarele zile, mii de oameni vor primi bani ca sprijin în criza costului vieții. Plata directă de 200 de lire va intra direct în...